Hamilelik Hastalık Değildir (Hamilelikte Kilo Kontrolü)

 

Hamilelikte Kilo Kontrolü Nasıl Sağlanır

Öncelikle hamilelerin dikkat etmesi gereken konu; hamilelik süresince bol sıvı almak gerekir. Hamileyim diye hareketsiz kalmakta kilo almada çok büyük rol oynuyor. 

Unutmamak gerekir ki, hamilelik bir hastalık veya yaşamımızı kısıtlayan bir engel değil. Tam tersi bizi yaşama bağlayan, bir hedefi olan, yeni bir canlıya hayat veren, kendimize ve bedenimize daha fazla dikkat etmemiz gereken mucizevi bir olgu. Hamilelik sayesinde tüm hormonlarımız yenileniyor ve daha sağlıklı oluyoruz. Bu süreçte dikkat etmemiz gereken şeyler var. 

Başlarda da belirttiğim gibi öncelik sıvı alımı. Sıvı derken, en basit ve yalın hali, SU içmek. Su içerek hem bebeğimize rahat bir alan yaratıyoruz, hem de doğum sonrasında sütümüzün oluşumuna ve çoğalmasına katkıda bulunuyoruz. 

İkinci diğer konu hareketlilik. Egzersiz yapmak kaslarımızı güçlendirdiği gibi, hamilelik süresince oluşabilecek ağrı ve gerginliklerden de bizi koruyor. Sağlıklı bir hamilelik için egzersiz yapmak şart. Çok ağır, yorucu ve uzun antrenmanlar değil, daha sakin, rahat ve güçlendirici antrenmanlar yapmak gerek. 




                       (Hamile ve Anne Adaylarına Özel Egzersizler Youtube Kanalımda)



Örneğin; sabahları güne hamile pilatesi egzersizleri ile başlarsanız, gün içerisinde kendinizi daha rahat ve enerjik hissedersiniz. Akşam üstüne doğru da kısa yürüyüşler yaparak (bir saati geçmemek koşuluyla) kilo kontrolünüzü sağlamış olursunuz. Doğru zamanda, doğru şekilde yapılan egzersizler sizin ve bebeğinizin sağlığı açısından çok çok önemli. 

Hamile olduğunuzu öğrendiğinizde ilk tepki (her hamilenin kesinlikle düşündüğü ve yaşadığı bir durum), ‘Acaba kaç kilo alırım?’ Biz kadınların hayatı boyunca vereceği bir sınav bu! ‘Kilo alma korkusu’ hayatımızın her döneminde mutlaka yaşıyoruz bu olguyu. ‘Yine kilo aldım!’, ‘Nasıl kilo veririm?’, bilmem kaç kilo fazlam var gibi konular hep hayatımızın içindedir. 

Hamilelik döneminde, evet kilo alıyoruz ve almamızda gerekir. Ama almamız gereken kilo bebeğimizin ihtiyacı kadar olandır. Ne eksik, ne de fazla! ‘Kaç kilo almalıyım?’ Dediğinizi duyar gibiyim. Bu durum kişiden kişiye değişir. Nasıl mı? İşte cevabı; öncelikle kişinin genetiği önemli rol oynar, yeme alışkanlıkları, yaşam tarzı, uyku düzeni çok önemli faktörlerdir. Normal bir hamilelik döneminde ortalama 10-15 kilogram alınması idealdir. Bunun bir kilo eksiği veya fazlası olabilir. Ama asıl üzerinde durulması gereken konu, kaç kilo aldığınız değil, sağlıklı bir gebelik geçirmeniz gerektiğidir. Kilo almak, vermek kişinin iradesi ve yeme alışkanlıkları ile alakalı. Hamilelik süresince aldığınız kilolar verilir bunu hiç dert etmeyin önemli olan bu mucizevi döngüyü keyifli ve sağlıklı bir şekilde geçirmek. Bebeğinizin gelişimini izlemek. Onun için doğru olanı yapabilmek. Kendinizi kısıtlamamak. Unutmayın ki size iyi gelen, sizi mutlu eden bir şey bebeğinizi de mutlu edecektir. 

Bırakın bu dönemin tadını çıkarın. Aldığınızı, verdiğinizi değil; sizin sayenizde hayata yeni gelecek bir canlının varoluşunu keşfedin, yaşayın ve kaygıdan, yanlış yeme akışkanlıklarından, hareketsizlikten uzak durun. 

Önce kendinizi ve bedeninizi sevin... Gerisi kendiliğinden gelecektir. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hamilelikte Nasıl Kilo Verebiliriz?

Hamilelikte Size En Uygun Egzersizler Hangileridir?

EFES ULTRA-2021